Acest capitol introduce cadrul de prelucrare al QGIS, un mediu de geoprocesare care poate fi folosit pentru a apela algoritmi nativi sau ai unei terțe părți din QGIS, făcând sarcinile de analiză spațială mai productive și mai ușor de realizat.
În următoarele secțiuni, vom examina modul de a folosi elementele grafice ale acestui cadru și de a obține mai mult de la fiecare.
Există patru elemente de bază în cadrul GUI, care sunt utilizate pentru a rula algoritmi cu scopuri diferite. Alegerea un instrument sau a altuia va depinde de tipul de analiză care urmează a fi efectuată, și de caracteristicile specifice ale fiecărui utilizator și proiect. Toate acestea (cu excepția interfeței de prelucrare în serie, care se apelează din bara de instrumente, sau a ferestrei de execuție a algoritmului, așa cum vom vedea) pot fi accesate din meniul Processing. (Veți vedea mai mult de patru intrări. Cele rămase nu sunt folosite pentru a executa algoritmi și vor fi explicate mai târziu, în acest capitol.)
Setul de instrumente. Elementul principal al GUI, acesta este utilizat pentru a executa un singur algoritm sau o serie de procese bazate pe acel algoritm.
Figure Processing 1:
Bara Instrumentelor Processing
Modelatorul grafic. Mai mulți algoritmi pot fi combinați grafic folosind modelatorul, pentru a defini un flux de lucru, și pentru a crea un singur proces care implică mai multe subprocese.
Figure Processing 2:
Modelatorul Processing
Gestionarul istoricului. Toate acțiunile realizate, folosind oricare dintre elementele menționate anterior, sunt stocate într-un fișier care poate fi, mai târziu, reprodus cu ușurință, cu ajutorul managerului de istoric.
Figure Processing 3:
Istoricul Processing
Interfața de procesare în serie. Această interfață vă permite să executați procese în serie și să automatizați execuția unui singur algoritm pe seturi de date multiple.
Figure Processing 4:
Interfața de Procesare în Serie
În următoarele secțiuni, vom examina în detaliu fiecare dintre aceste elemente.